Som eier av et dyr bør du lære deg hvordan du kan gjøre en liten helsesjekk på kjæledyret ditt. På den måten kan du komme i forkjøpet hvis det er noe galt med dyret ditt. Gjør du dette regelmessig vil du fort se om det er noe unormalt med din firbeinte venn.

1.  Øyne

De skal være rene og klar. Sliminnene på innsiden av øyelokket skal være lyse rosa. Det er ikke normalt at et eller begge øyne renner, eller at det er fyllt med gult, grønt eller grått verk. Mye smuss i øynene kan irritere, og bør fjernes.

2. Nese

Noen dyr har tørr nese, mens andre har våt. Noen har kald, andre har varm. Dette behøver ikke si noe om helsetilstanden til dyret. Normalt skal det ikke komme grønn-gul utflod eller blod i fra nesa. Og nesa skal ikke ha skorpe på seg. 

3. Munn

Sjekk over alle tennene. Mangler det noen tenner, er noen brukket eller ser du tannstein? Ta også en kikk på tannkjøttet. Normalt skal tennene være hvite og tannkjøttet være lyse rosa. Pass på at tannkjøttet ikke er hovent eller mørkere rosa, eller at det begynner å blø lett. Dette kan du sjekke ved at du er borti tannkjøttet med en negl, og det begynner å blø lett. Dersom dyret ditt har noe av dette, så trenger den er tur til dyrlegen. Det er viktig å lukte på ånden. En dårlig ånde tyder på dårlig tannhelse eller mageproblemer.

4. Ører

Her er det viktig at du lukter i begge ørene, og lærer hva slags lukt som er normalt for hunden din. Normalt skal det ikke lukte noe særlig fra ørene. Gjør det det så kan det være en betennelse på gang. Litt ørevoks er ikke unormalt.

5. Poter og klør

Se til at alle klør er tilstede og at ingen er brukket eller fliset opp. Dette kan være smertefullt. Pass på at det ikke er noe sår på tredeputene eller mellom tærne.

6. Hud og pels

En frisk pels skal ikke ha floker, men være blank og fin. I røyteperioder kan du se en del flass, dette er normalt. Men det bør avta når røytinga er over. Vær nøye med å børste kjæledyret ditt jevnlig. Ved å kjenne over dyret vil du lett kjenne om det er klumper eller uttøy i pelsen og huden.

7. Kjønnsorganer og endetarmsåpning

Det er lettere å undersøke på hunder enn på katter. På katter ser man vanligvis ikke noe unormalt her. Det samme gjelder hos tisper. Hannhunder kan være plaget med forhudskatarr, som sees som gul-grønt puss fra åpningen på forhuden. Dette er ikke farlig, så lenge hunden ikke virker plaget. Men jeg anbefaler at eier foretar en forhudsrens, da vil problemet som oftest gi seg.  Merker du at det er våt rundt kjønnsåpningen eller kommer utflod eller blod der i fra bør du oppsøke dyrlege. For å måle temperaturen til dyret ditt bruker du helst et digitalt termoseter som settes inn i endetarmsåpningen. Normal temperatur hos hund er 38,0- 39,2 og katt 38,0- 39,5 grader celsius. 

8. Vekt

Kjenn over kjæledyret ditt, spesielt over ribbeina. Kjennes de for lett, kan dyret være for tynn. Er de vanskelig å kjenne så er den nok for tykk. Det er ikke unormalt at steriliserte og kastrerte dyr legger lettere på seg. Katter får ofte en liten hengebuk. Det kjenner du vet å ta under magen på den, og kjenne løsfettet. Mer mosjon kan hjelpe.

9. Urinering og avføring

På hunder er dette ganske lett å følge med på. Hos katter derimot er det litt verre, så lenge det ikke er innekatter på går på do inne.  Dersom du opplever at dyret ditt begynner å tisse ofte, og gjerne små skvetter, så kan det være et tegn på at den har fått urinveisinfeksjon, og den trenger behandling.  Det kan også bety mer alvorlige lidelser. Følg i tillegg med på drikkelysten til dyret. Drikker den mer enn før,så må du ta kontakt med veterinær.  Normal avføring bør være fast i konsistensen, brun og ikke illeluktende. Alle dyr bør ha regelmessig avføring.

10. Velvære

Er kjæledyret ditt:

  • Glad og opplagt?
  • Spiser og drikker normalt?
  • Fin i pelsen?

Hvis ja, så vil jeg si at dyret ditt har det bra!

Har du spørsmål?

Ta kontakt med oss i dag!