Sikring av dyr i bil

Mange hundeeiere er ikke klar over farene ved å la hunden være løs under bilturer. Jeg ser ofte små hunderaser som får bevege seg fritt i bilen, inkludert på sjåføren. Dette kan sammenlignes med at flere små hunder får være i sofaen enn de store rasene. Selv om det kan være flere grunner til dette, er jeg bestemt imot å la hunden være uten sikring i bilen.  

Det sier seg selv at jo større hunden er, jo større risiko utgjør den hvis den er løs i bilen ved en ulykke. Men det er viktig å huske at også små hunder og katter kan kastes rundt i bilen og påføre seg selv og andre betydelige skader. Trygg Trafikk har gjennomført en undersøkelse som viser at en hund på 20 kg ved en bråstopp i 50 km/t vil utgjøre en kraft tilsvarende 786 kg. Dersom man er uheldig, kan dette føre til dødelige konsekvenser for både mennesker og dyr i bilen. Dette gjelder en hund som veier 20 kg, så tenk på omfanget av skadene hvis det er en liten bichon frise på 6 kg i bilen. Selv om denne hunden er liten, er det farlig å la den bevege seg fritt i bilen.

Ikke et krav med sikring i bil

I dag er det ikke et krav å sikre hunden i bilen, men det er pålagt å forsvarlig sikre all last. Dette innebærer at alle dyr som skal være med på en biltur bør sikres enten med et transportbur eller spesialtilpassede sikkerhetsseler. Sjåføren har ansvaret, og hvis man blir stoppet i en politikontroll, kan man risikere å få en bot.

Transportbur

Det finnes mange typer transportbur på markedet, og disse varierer i både kvalitet og pris. Det viktigste å vurdere er at buret må være stort nok for dyret ditt, men det bør heller ikke være for stort. I tillegg må man sikre at buret ikke kan klappe sammen under en kjøretur. Det kan lønne seg å ha et solid og helst tungt bur i bilen, som ikke flytter på seg i svinger eller ved nedbremsing. Det er best å feste buret godt, slik at det ikke kan bevege seg i det hele tatt. Sammenleggbare bur bør unngås, da de kan klappe sammen og være ustabile. Transportbur som er spesiallaget for din bil er et godt valg. Da får man tilpasset det både til plassen i bilen og størrelsen på kjæledyret ditt. Disse burene koster litt mer, men er som regel av bedre kvalitet.

Plassering av buret

Alle transportbur bør plasseres i bilens bagasjerom, ikke i setene. Dette skyldes at et stort bur aldri kan festes sikkert nok i bak- eller forsetene. Det anbefales å plassere burene på tvers av kjøreretningen, så nært bakseteryggen som mulig. For mindre bur, beregnet for små hunderaser eller katter, bør de plasseres på gulvet foran baksetene. Dette gir trygghet ved nedbremsing, i svinger, og spesielt ved bråstopp. Et vanlig sikkerhetsbelte kan ikke sikre det lille buret tilstrekkelig.

Underlag i buret

Når vi snakker om hundebur, er det viktig å huske på et godt underlag. Mange hundeeiere glemmer dette, og hundene blir liggende rett på det harde buregulvet. Jeg anbefaler å investere i en madrass som passer burets størrelse og som kan vaskes. Felleskjøpet tilbyr noen gode madrasser som er enkle å tørke av dersom en våt og skitten hund har benyttet dem. Om vinteren bør man legge inn et ekstra teppe, da det fort kan bli kaldt for hunden hvis den skal ligge i bilen i flere timer. 

Sikkerhetsseler for hunder

Sikkerhetsseler spesiallaget for hunder er et omdiskutert tema, særlig fordi de ikke alltid passer til sitt tiltenkte formål. Mange seler er ofte for små og for løse. En sele bør være robust og justerbar, med metallspenner av høy kvalitet. Fordelen med en slik sele er at den også kan brukes som en vanlig tursele. Når du skal kjøpe en sikkerhetssele for hunder, se etter produkter merket med normene ECE R17, ECE R126 eller DIN 75410-2.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med oss i dag!