Vi mistet nylig vår kjære hund Emil, som dessverre døde av magedreining før vi rakk å komme til veterinæren. Emil var en grand danois og bare tre år gammel. Vi ønsker oss en ny hund så snart som mulig, helst en grand danois igjen. Men vi er nå bekymret for magedreining og frykter at det kan skje med den neste hunden også. Er det slik at denne rasen er mer utsatt for dette enn andre? Og hva skjer egentlig når en hund får magedreining?
Hilsen Anita og Morten
Kjære Anita og Morten
Det er trist å høre at dere nylig har mistet kjæledyret deres. Det er virkelig vondt når de forsvinner, spesielt når dyret var ungt, friskt og aktivt.
Magedreining er en skummel tilstand. Selv om det ikke skjer ofte, er det livstruende når det oppstår, og hunden må umiddelbart til veterinær.
Hvilke raser er mest utsatt?
Store hunderaser med dyp brystkasse er mest utsatt, og dessverre er grand danois en av dem. Andre raser som dobermann, leonberger og schæfer kan også rammes, men alle raser kan få det. Jeg skjønner at dere er bekymret for den nye hunden deres, men sjansen for at det skjer igjen er liten. Velg den rasen dere helst ønsker, for det er sjeldent at man opplever magedreining to ganger.
Hva skjer ved magedreining?
Magedreining er en akutt tilstand hvor dyret kan dø av sirkulasjonssvikt raskt. Magesekken utvider seg og vrir seg fra 90 til 360 grader rundt sin akse, noe som blokkerer både inngangen og utgangen. Dette fører til oppbygging av gass, væske og mat, og magesekken utvider seg som en ballong. Milten kan også vris sammen med magesekken, noe som forverrer situasjonen ved å presse de store venene i bukhulen og øke trykket mot mellomgulvet. Dette reduserer blodstrømmen tilbake til hjertet og gjør det vanskelig for hunden å puste, til slutt fører det til sjokk.
Årsaker
Årsakene til magedreining er ikke helt forstått, men store brystkasser er en risikofaktor. Fôring og aktivitet spiller også en rolle, da mosjon 1-2 timer etter fôring kan utløse tilstanden. Etter et måltid kan magesekken bli stor, og om hunden mosjoneres umiddelbart, kan magesekken vri seg. Mengden fôr eller om det er tørt eller oppbløtt har ofte mindre betydning.
Symptomer
Symptomene viser seg raskt og plutselig, ofte om natten. Hunden er rastløs, vil ikke legge seg ned og prøver å kaste opp uten å lykkes. Den kan også sikle mye, og buken blir ofte stor og hard. Men noen ganger kan magen virke normal, men hunden viser fortsatt brekninger. Når hunden går i sjokk, blir slimhinnene bleke, pulsen rask og svak, og pusteproblemer oppstår.
Behandling
Uten behandling vil hunden dø, så det er avgjørende å komme seg til veterinær raskt. Symptomer gjør det som regel mulig å konkludere med magedreining. I noen tilfeller, som ved overforspising, kan magesekken være utvidet uten vridning, men også dette krever veterinærbehandling.
Behandling innebærer kirurgi under full narkose. Magesekken tømmes og blir ofte sydd fast til bukveggen for å hindre ny dreining. Etter operasjonen bør hunden få et spesielt skånefôr og hyppige, små måltider i flere uker.
Jo raskere hunden får behandling, desto bedre er prognosen!
Har du spørsmål?
Ta kontakt med oss i dag!